Hvordan kan Limiceph hjelpe deg med hodepine?

Hodepine og migrene har blitt et stort personlig og samfunnsøkonomisk problem. 40% av verdens befolkning sliter med hodepine. Så mange som 4% har hodepine mer enn halvparten av måneden. Og blant kvinner under 50, er det migrene som påvirker livskvaliteten i størst grad – rangert på topp over alle diagnoser.

Årsakene er svært sammensatte, men vi kan anta at det har med nye utfordringer å gjøre; økt stress, større press, inaktivitet, dårligere søvn, mindre tilgang til sunn og variert kost, og mange andre faktorer. Hjernen er plastisk. Den kan endre seg over tid. Uheldig stimuli, kan endre blant annet smertesentre i hjernen, som kan bidra til økning av hodepine.

Mastergrad i hodepine

Da jeg tok mastergraden i hodepine i København for noen år siden, så jeg med stor bekymring over utviklingen. Samtidig så jeg en mulighet til at vi kan gjøre en forskjell.

Jeg var utrolig privilegert å få være med på en utdanning med nevrologer, fysioterapeuter, tannleger og en annen kiropraktor, fra hele verden, ledet av verdens fremste hodepineeksperter, ved Dansk Hodepinesenter. Der lærte vi hvordan vi skal diagnostisere, behandle og forebygge hodepinepasienter, både medisinsk og ikke-medisinsk.

Vi er en liten gruppe, og vi må bruke muligheten vår til å bidra der vi kan.

Jeg kan ikke skrive ut medisiner som kiropraktor. Men pasientene jeg får inn har ofte en lang liste med medisiner de har tatt eller tar. Før masterutdanningen, visste jeg ikke hva medisinene betydde for deres hodepine eller helse for øvrig.  Det var også en av grunnene til at jeg tok utdanningen.  Jeg ville vite hvilke medisiner som var best for pasientens hodepine, både for anfall og forebyggende. På eksamen ble vi stilt de samme spørsmålene om medisiner som nevrologene.

Dialog med fastlegen og nevrologen

Dette har vært svært fruktbart. I møte med nye pasienter tar jeg en grundig sykehistorie, der jeg stiller alle spørsmål relatert til deres hodepine, inkludert medisiner. Ofte er medisinene de har fått i tråd med moderne forskning, men ikke alltid. Da kan jeg med pasientens tillatelse kontakte fastlegen, og spørre om det er mulig å gjøre noen endringer. Det kan være endringer av anfallsmedisner, introduksjon av nye forebyggende medisiner, eller forslag om å kutte medisiner helt ut. Her trår jeg varsomt, og har frem til nå hatt en utelukkende positiv dialog, til det beste for pasienten. Masterutdanningen gjør meg i stand til å vurdere medisiner, og ha en langt mer nyttig dialog med legen, enn jeg hadde tidligere.

Det kan også være aktuelt med dialog med fastlegen om diagnose, om henvisning til nevrolog, eller nye undersøkelser. Blant annet vil det alltid være relevant med blodprøver om ikke det er gjort for hodepinen, og i noen tilfeller kan MR av hodet være indikert.

En del av pasientene jeg får har allerede vært hos nevrolog, tatt MR og har en lang historie med undersøkelser og behandlinger. Noen av de blir henvist direkte fra nevrolog til meg, men det er også pasienter som kommer direkte. Den vanligste grunnen til at jeg tar kontakt med nevrologen i slike tilfeller er om det er ny informasjon som dukker opp, som er relevant for nevrologens videre oppfølging.

Hvilken behandling er best for deg?

Som du skjønner er jeg åpen for at du som pasient kan trenge medisiner for å kontrollere din hodepine, og da har jeg en fruktbar dialog med din fastlege. Men jeg ønsker å kunne bidra med ikke-medisinske tiltak dersom det er tilstrekkelig. Og det er jo også årsaken til at mange pasienter tar kontakt med meg. De vil ha hjelp til å løsne opp i spenninger i nakke, skuldre og kjeven, som kan bidra til hodepinen. Det hjelper jeg gjerne med.

Jeg utfører mange ulike teknikker, skreddersydd til deg og din hodepine. Selv om vi kiropraktorer er mest kjent for å manipulere («knekke ledd»), er det ikke alltid det er indikert for en hodepine. Enkelte ganger gjør jeg det ikke i det hele tatt. Det kan være på grunn av typen hodepine, tidligere sykehistorie eller at pasienten ikke ønsker å bli manipulert. Det respekter jeg, og har mange andre teknikker vi kan bruke. Triggerpunktbehandling, tøyninger, mobilisering og skånsomme instrumenter kan også øke bevegeligheten i ledd, dempe spenninger og redusere hodepinen. Likevel må jeg også understreke at manipulasjon, når det gjøres under riktig indikasjon selvsagt, er en trygg og effektiv behandlingsform. Det er ikke uvanlig at pasienter som har «prøvd alt» blir veldig mye bedre i sin hodepine etter manipulasjonsbehandling.

Forebyggende råd og øvelser

Før behandling på benk, er det helt sentralt å gi deg utfylllende informasjon om din hodepine. Etter en grundig gjennomgang av diagnosen og årsakene til dine plager, forklarer jeg hva du kan gjøre selv, og hvordan du kan få bedre kontroll over dine plager. Da bruker jeg ofte en forklaringsmodell, der fokuset er å øke terskelen for hodepine. Ved hjelp av konkrete råd og øvelser, vil du kunne øke toleransegrensen, slik at du tåler hverdagslige belastninger bedre, uten at de så lett fører til hodepine. 

Vårt team

I tillegg til meg, har vi hjelp av en nevrolog med mastergrad i hodepine en gang i måneden. Han har også en helhetlig holdning til hodepineoppfølging, og har den mest oppdaterte kunnskapen om hvilken behandling som er best, både medisinsk og ikke-medisinsk. Han kan ta konsultasjoner både digitalt og fysisk ved klinikken i Asker.

Dersom du har plager etter hjernerystelse har vi et samarbeid med en kiropraktor som er sertifisert innen hjernerystelse utredning og rehabilitering. Han holder til på Storo, og kan ta konsultasjon digitalt og fysisk.

Det er god grunn til å tro at vi vil øke teamet etter hvert.

Hva kan du forvente hos Limiceph?

Når du kommer til Limiceph, kan du med andre ord forvente en helhetlig vurdering, der vi vektlegger både medisinsk og ikke-medisinsk oppfølging. Og vårt mål vil være at du får mer kontroll over hodepinen, uansett livssituasjon.

Velkommen til oss!

Hilsen Martin Herneblad-Due, grunnlegger av Limiceph og mastergrad i hodepine

Bestill time her.