Synsproblemer og hodepine: Sammenhenger og riktig oppfølging.

Sliter du med å få kontroll over hodepinen din? Kanskje synet ditt bidrar til spenninger og lavere terskel for migrene eller hodepine? I denne artikkelen intervjuer vi nevro-optometrist Elin Hansson som gir deg innsikt i hvordan synsproblemer, spesielt samsynsforstyrrelser, kan være en skjult årsak til hodepine. Hun forklarer hvordan en grundig synsundersøkelse kan avdekke problemet og hvordan synsterapi kan være en effektiv behandling.

Intervjuet med Elin Hansson er en del av vår artikkelserie som tar sikte på å finne gode forebyggende løsninger for deg med hodepine. Den første artikkelen tok for seg «Forebygging av hodepine gjennom trening«, med hovedvekt på kondisjon, styrke og avspenning mot hodepine. Noen av hodepineformene vi fokuserte på var migrene, spenningshodepine, cervikogen hodepine og post-traumatisk hodepine. I denne artikkelen skal vi også se hvordan vi kan forebygge hodepine – gjennom synstrening. 

I dette intervjuet skal vi utforske følgende:

  • Hodepine og syn henger sammen: Mange opplever hodepine som følge av synsproblemer, spesielt samsynsforstyrrelser.
  • Økt bevissthet: Det er viktig å være oppmerksom på symptomer som hodepine ved nærarbeid, øyetretthet og dobbeltsyn, da dette kan være tegn på synsrelaterte problemer.
  • Optometristen kan hjelpe: En grundig synsundersøkelse hos en optometrist kan avdekke skjulte årsaker til hodepine og gi deg riktig behandling.
  • Synsterapi kan lindre: Synsterapi, i kombinasjon med riktig tilpassede briller, kan være en effektiv behandling for å redusere hodepine og forbedre synet.
  • Samarbeid med andre helseprofesjoner: For best mulig resultat samarbeider optometrister tett med andre helsepersonell, som leger, kiropraktorer, osteopater og fysioterapeuter.

 

Vi som jobber med hodepine og hjernerystelse i Limiceph og Helsegruppen NEMUS har samarbeidet med Elin Hansson i flere år om blant annet utredning og synstrening av pasienter med synsutfordringer knyttet til hodepine, svimmelhet og nakkeplager. Hun er ansett som en av de mest erfarne og dyktigste optometristene i Norge, med en spesiell interesse, erfaring og kompetanse innen synsproblematikk etter hjernerystelse. 

Følg med på våre kanaler Facebook og Instagram eller klikk her for å lese mer om forebyggende tiltak mot hodepine

Elin er intervjuet av Martin Herneblad-Due. Ønsker du mer bakgrunnsinformasjon om innholdet i artikkelen, ta kontakt med oss på post@limiceph.no.

Synsproblemer og hodepine

Elin Hansson er en erfaren nevro-optometrist med spesialkompetanse innen barn og syn, sport og syn, samt behandling av hjernerystelse / mild traumatisk hjerneskade (mTBI) og synsterapi. Etter å ha utdannet seg som optiker i Norge, reiste hun til USA for å fullføre en Master of Science (M.Sc.) og Doctor of Optometry (O.D.) ved Pacific University i Oregon. Hun har videreutdannet seg innen funksjonell optometri, med fokus på barn og syn, synsterapi, sport og syn, autisme og traumatisk hjerneskade.

Vi har hatt gleden av å ta en prat med Elin. I dette intervjuet deler hun innsikt i hvordan synsproblemer kan påvirke hodepine, og hva pasienter og helsepersonell bør være oppmerksomme på.

Hva kartlegger en optometrist, og hva er forskjellen mellom en optometrist og en ortoptist?

En optometrist er en optiker med bred kompetanse som dekker både synsfeil, optisk korreksjon, øyehelse og ikke minst synsrelaterte funksjoner som samsyn og det øyemotoriske systemet. Optometrist vurderer synet helhetlig, med fokus på hvordan øynene samarbeider og hvordan synsinntrykk behandles i hjernen. Dette inkluderer å diagnostisere og behandle funksjonelle synsproblemer som amblyopi, reduserte synsevner, som bl.a. konvergensinsuffisiens og andre samsynsforstyrrelser. Behandlingen kan inkludere briller, kontaktlinser, synsterapi eller henvisning ved behov for ytterligere intervensjon.

En ortoptist derimot spesialiserer seg i det øyemotoriske systemet, spesielt i forhold til øyemusklene og koordinasjonen mellom øynene. De jobber med tilstander som strabisme (skjeling), amblyopi , konvergeringsinsuffisiens og andre øyemotoriske forstyrrelser som dobbeltsyn. Fokus er ofte på muskulære ubalanser, og behandlingene kan inkludere øyemotoriske øvelser, lappbehandling, eller forberedelse til kirurgi.

Forskjellen ligger altså i tilnærmingen: Optometrister har et bredere fokus på synsfunksjon og øye-hjerne-samspill, mens ortoptister spesialiserer seg mer på de motoriske aspektene og muskulær behandling. Begge yrkesgrupper jobber med samsynsproblematikk, men fra litt ulike vinkler.

 

Hvilke typer hodepine ser du mest av?

Jeg ser ofte spenningshodepine hos pasienter med synsproblemer. Denne typen hodepine oppstår som et resultat av synsanstrengelse, for eksempel ved samsynsproblemer eller uoppdagede brytningsfeil. Hodepinen føles som et stramt bånd rundt hodet og blir ofte verre utover dagen etter langvarig visuell aktivitet.

Mange med synsproblemer sliter også med pannehodepine og smerter bak øynene, som kan være logisk med tanke på lokasjonen, i nærheten av øynene.

Migrene er i tillegg en svært vanlig presentasjon for kunder som vil ha undersøkt syn og samsyn, både de som sliter med synsforstyrrelser og visuell aura, og de med migrene uten aura.  Lokasjonen til selve hodepinen trenger ikke være i pannen, men ofte vil de oppleve hyppigere ubehag og smerter på samme side der synsutfordringene er størst. Syn- og samsynsproblemer vil hos migrenepasienter senke terskelen for å utløse migrene, og en synsundersøkelse kan være avgjørende for å finne tiltak som kan gi mer kontroll over migrenen. 

Jeg ser også mange med post-traumatisk hodepine. En del av min videreutdanning innebærer synstrening etter hjernerystelse. Syn- og samsynsproblemer er en vanlig utfordring for de som bruker lenger tid enn forventet å komme seg etter mildt hodetraume. Nye synsutfordringer kan oppstå, og tidligere skjulte synsutfordringer kan blusse opp. I tillegg til hodepine,  medfører det ofte svimmelhet, kvalme og nakkeplager

Hvordan kan synsproblemer, spesielt samsynsproblemer, føre til hodepine?

Samsynsproblemer kan føre til økt visuell anstrengelse, feiljustering av øynene og dobbeltsyn, som igjen kan utløse hodepine. Hjernen må jobbe hardt for å justere og tolke visuelle inntrykk, noe som skaper muskelspenninger i og rundt øynene. Dette er ofte årsaken til hodepine etter aktiviteter som lesing eller skjermbruk.

Hvilke symptomer bør pasienter være oppmerksomme på som kan indikere at hodepinen er relatert til synet?

Pasienter bør være oppmerksomme på hodepine som forverres ved nærarbeid eller utover dagen, avtar i helger og ferier, og som er ledsaget av visuelle symptomer som dobbeltsyn, uklart syn eller øyetretthet. Hodepine etter langvarig skjermbruk kan også indikere behov for synsundersøkelse.

Er det spesifikke grupper som er mer utsatt for synsrelatert hodepine?

Ja, spesielt de som har hatt underliggende samsynsproblemer som de tidligere har kompensert for, men som nå opplever hodepine på grunn av økt belastning. Når disse pasientene blir utsatt for økt stress, tretthet eller langvarig visuelt arbeid, kan deres evne til å kompensere for synsproblemene svekkes. Dette gjelder også pasienter som har hatt hjernerystelse, eller eldre som opplever aldersrelaterte endringer i synet.

Hva innebærer en typisk undersøkelse hos en optometrist for å identifisere synsrelaterte årsaker til hodepine?

Undersøkelsen starter med en grundig samtale om symptomer og hodepinehistorikk. Deretter utføres tester som blant annet cover test, øyemotorikk, konvergeringspunkt og dybdesyn for å avdekke synsrelaterte årsaker til hodepine. En grundig synsundersøkelse følger for å finne riktig behandling. I min praksis legger jeg også vekt på å vurdere hvordan pasienten håndterer stress, samt hvor låst det visuelle systemet er.

Kan du gi eksempler på typiske øvelser du starter med i synsterapi?

Vi begynner ofte med øyemotorikkøvelser som fokuserer på å forbedre øynenes bevegelser uavhengig av resten av kroppen. Dette krever mye oppmerksomhet og riktig teknikk. Videre trener vi øynene på overgangen mellom avstand og nær, og sørger for at hvert øye fungerer optimalt før vi trener samsynet.

Hva kreves av pasienten for å forbedre samsyn og redusere hodepine?

Pasienten må bruke riktig tilpassede briller, delta i regelmessige synsterapitimer og utføre daglige øvelser hjemme. Jevnlig oppfølging er viktig for å justere behandlingsplanen etter behov og sikre fremgang.

Hva bør helsepersonell være oppmerksomme på når de skal henvise pasienter til deg med hodepine, svimmelhet eller andre synsrelaterte problemer?

Helsepersonell bør vurdere en grundig synsundersøkelse for pasienter med vedvarende hodepine eller svimmelhet, spesielt hvis andre medisinske årsaker er utelukket. Det er viktig å utføre spesifikke tester for å avdekke synsrelaterte årsaker, og å henvise pasienter som opplever symptomer som forverres ved nærarbeid eller i visse visuelle situasjoner.

Hvordan samarbeider du med helsepersonell for å oppnå best mulig resultater?

Jeg samarbeider tett med ulike helseprofesjoner gjennom tverrfaglige diskusjoner, henvisninger og oppfølging, samt deling av rapporter og funn. Dette sikrer en helhetlig tilnærming til pasientens helse, hvor vi tar hensyn til både synsrelaterte og andre helsemessige utfordringer.

 

Synsproblemer og hodepine:

Hva må du huske på?

Generelt sett bør alle som opplever hodepine få en grundig synsundersøkelse, spesielt dersom andre medisinske undersøkelser ikke har funnet en underliggende årsak. Det er imidlertid noen spesifikke symptomer og tegn som kan indikere at hodepinen er relatert til synet:

  • Hodepine som forverres utover dagen: Hvis hodepinen blir verre etter langvarig nærarbeid, som lesing eller bruk av datamaskin, kan dette være et tegn på at øynene blir overanstrengt.
  • Hodepine som forverres ved nærarbeid: Når hodepinen utløses eller intensiveres ved aktiviteter som krever fokus på nærme objekter, kan dette tyde på at det er relatert til synet.
  • Hodepine som avtar i helger og ferier: Hvis hodepinen er mindre plagsom når man har fri, og det ikke er behov for like mye visuell konsentrasjon, kan dette tyde på at synsanstrengelse på jobb eller skole er en medvirkende faktor.
  • Hodepine sammen med andre visuelle symptomer: Du bør være oppmerksom dobbeltsyn, uklart syn, vanskeligheter med å holde fokus, eller øyetretthet sammen med hodepinen. Disse kan være tydelige tegn på at hodepinen er relatert til synet.
  • Hodepine som er ledsaget av øyetretthet eller smerter rundt øynene: Ubehag rundt øynene, enten det er en følelse av press, tretthet eller smerte, sammen med hodepine, kan være en indikasjon på at øynene sliter med å utføre sine oppgaver.
  • Hodepine etter langvarig skjermbruk: I dagens digitale verden er skjermbruk en vanlig årsak til synsrelaterte hodepiner. Hvis du opplever hodepine etter langvarig bruk av datamaskiner, nettbrett eller smarttelefoner, kan dette være en indikasjon på behov for synsundersøkelse.

    Ved å være oppmerksom på disse symptomene kan du få en tidlig indikasjon på at hodepinen din kan være relatert til synsproblemer, og dermed få nødvendig hjelp gjennom en grundig synsundersøkelse.

Hvordan komme i kontakt med Elin Hansson?


Elin jobber til daglig som nevro-optometrist for Optiker Krogh i Ski.

 Klikk her for å bestille time hos henne. 

 

Elin Hansson portrett